1. Νέα
  2. »
  3. Έναρξη ερευνητικού προγράμματος με τίτλο: «Από την Ιωνία στο Ιόνιο:...

Από την Ιωνία στο Ιόνιο: Πρόσφυγες στην Κέρκυρα μετά την Μικρασιατική Καταστροφή

Η Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας ανακοινώνει στα μέλη της και σε όλους τους ενδιαφερομένους την έναρξη ερευνητικού προγράμματος με τίτλο: «Από την Ιωνία στο Ιόνιο: Πρόσφυγες στην Κέρκυρα μετά την Μικρασιατική Καταστροφή».

Μικρασιάτες πρόσφυγες έξω από την πύλη του Μαντρακίου, στο παλαιό φρούριο της Κέρκυρας, 9-5-1923. (Αρχείο Θεόφιλου Τζίκα)

Σκοπός του προγράμματος είναι η συλλογή προφορικών μαρτυριών και άλλων τεκμηρίων, τα οποία θα αποτελέσουν το υλικό μιας σύγχρονης ψηφιακής έκθεσης που θα φιλοξενείται στον ιστότοπο της Αναγνωστικής Εταιρίας και θα είναι διαθέσιμη από τον Σεπτέμβριο του 2022. Επιστημονικός υπεύθυνος του έργου είναι ο Δρ. Ιστορίας Ευστάθιος Πουλιάσης.
Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται -εν μέρει- από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (με την από 28/07/2021, Α.Π.:359143), στο πλαίσιο της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για επιχορήγηση ή και αιγίδα έργων και δράσεων σχετικών με την έννοια του εκπατρισμού με αφορμή την άφιξη και ενσωμάτωση των ελληνικών πληθυσμών στην Ελλάδα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Παράλληλα, η σχεδιαζόμενη ψηφιακή έκθεση έχει ήδη τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Προσκαλούμε οποιονδήποτε διαθέτει οικογενειακά αρχεία ή άλλου είδους τεκμήρια και μαρτυρίες σχετικά με την παρουσία των Μικρασιατών, Ποντίων, Θρακών και Αρμένιων προσφύγων στο νησί της Κέρκυρας και επιθυμεί να συνδράμει στην παραπάνω δράση, να επικοινωνήσει με την Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας στο τηλέφωνο 2661039528 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: anagnostikicorfu@gmail.com.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για το ενδιαφέρον σας και την ανταπόκρισή σας.

Click to listen highlighted text!