- Αρχική
- »
- Δραστηριότητες
- »
- Εκπαίδευση
- »
- Μαθητικοί Διαγωνισμοί Παδοβά
Μαθητικοί Διαγωνισμοί Παδοβά
Περισσότερες πληροφορίες για τους ετήσιους Μαθητικούς Διαγωνισμούς Παδοβά:
Η Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας οργανώνει για ένατη συνεχή χρονιά τον ετήσιο μαθητικό διαγωνισμό συγγραφής δοκιμίου, αφιερωμένο στη μνήμη της Μεγάλης Ευεργέτιδας της Εταιρίας, Αλίκης Παδοβά. Ο διαγωνισμός φιλοδοξεί να αναπτύξει την άμιλλα και το ενδιαφέρον μεταξύ των μαθητών για ζητήματα που άπτονται της επτανησιακής πολιτισμικής ιστορίας και όχι μόνο.
Φέτος η Επιτροπή, αξιοποιώντας την επέτειο 80 ετών από τους ναζιστικούς βομβαρδισμούς που υπέστη η πόλημας, τον Σεπτέμβριο του 1943, πρότεινε το ακόλουθο θέμα: «Το 2023 συμπληρώθηκαν ογδόντα χρόνια από τους ναζιστικούς βομβαρδισμούς που υπέστη η πόλη μας, τον Σεπτέμβη του 1943. Αφού παρουσιάσετε συνοπτικά τα γεγονότα της εποχής και εντοπίσετε τις ανεπανόρθωτες απώλειες της Κέρκυρας, να εκθέσετε τους προβληματισμούς που σας γεννούν οι εμπόλεμες συρράξεις και μάλιστα στον 21ο αιώνα.».
Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές/-τριες της Α΄ Τάξης όλων των Λυκείων του Νομού Κέρκυρας και συνίσταται στη συγγραφή κειμένου 500 περίπου λέξεων. Οι μαθητές/-τριες που θα δηλώσουν συμμετοχή, θα έχουν τουλάχιστον μία εβδομάδα προθεσμία, προκειμένου να συλλέξουν σχετικό υλικό. Μπορούν επίσης να συμβουλευτούν την προτεινόμενη ενδεικτική βιβλιογραφία και τις προτεινόμενες ηλεκτρονικές διευθύνσεις ή και οποιαδήποτε άλλη πηγή πληροφοριών επιθυμούν.
1) Μεθόδιος Κοντοστάνος, Μητροπολίτης Κέρκυρας και Παξών, Αρχείον και καθημερινά περιστατικά γεγονότα επί ιταλικής και γερμανικής κατοχής, Κέρκυρα, 1949.
2) Κώστας Δαφνής, Χρόνια πολέμου και κατοχής (Κέρκυρα 1940-1944): μια άγνωστη ιστορία, Κερκυραϊκά Χρονικά, τ. 12, Κέρκυρα, 1966.
3) Γιώργος Α. Αθανάσαινας, Κέρκυρα Σεπτέμβρης 1943: Ιστορία από τα Αρχεία των Εμπόλεμων, Αθήνα, Μακεδονικές Εκδόσεις, 1996.
4) Οδυσσέας-Κάρολος Κλήμης, Πώς είδε ένα παιδί τον πόλεμο 1940-1944, Αθήνα, Παπαζήση, 1999.
5) Παναγιώτης Κοσμάτος. Κέρκυρα: αναμνήσεις από τον πόλεμο του 1940 και την Κατοχή, Αθήνα : Carpe Librum, 2019.
6) Βιάρος – Αυγουστίνος Καποδίστριας, «Μια αφήγηση για τους ναζιστικούς βομβαρδισμούς στην Κέρκυρα, στις 14 Σεπτεμβρίου 1943», στο: Αφιέρωμα στα 80 χρόνια από την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου (1940-2020). Δελτίο Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας τ. 30, Κέρκυρα, 2021. Παρατίθεται, σε μορφή pdf εδώ: Υποστηρικτικό Υλικό.
Eπίσης, θα μπορούν να αναζητήσουν στο διαδίκτυο, μεταξύ άλλων, τα κάτωθι αφιερώματα:
- Εμπρησμός Κέρκυρας, 13 με 14 Σεπτέμβρη 1943. Μια δημιουργία του Φορέα Κορφιάτικης Έκφρασης. https://www.youtube.com/watch?
v=SbYMJmeuEv8 - Κέρκυρα, Βομβαρδισμοί Β΄ Π.Π. https://www.corfuhistory.eu/?
p=3903 - Η Κέρκυρα στις φλόγες https://www.corfuhistory.eu/?
p=1404 - Ξημερώνοντας του Σταυρού στα 1943 https://www.corfuhistory.eu/?
p=1544 - Ο βομβαρδισμός της Κέρκυρας, όπως τον έζησε ένας Ιταλός αξιωματικός. https://www.corfuhistory.eu/?
p=16280 - Ο Μαύρος Σεπτέμβρης του 1943 σε Κέρκυρα και Κεφαλονιά. Κώστας Βέργος, Εφημερίδα Ενημέρωση, 13 Σεπτεμβρίου 2023:
- https://enimerosi.com/opinion/
81494/O-Mauros-Septembris-tou- 1943-se-Kerkura-kai-Kefalonia
Στη συνέχεια, θα συντάξουν τα κείμενα στο σχολείο τους, σε ημέρα και ώρα που θα καθοριστεί από την Περιφερειακή Δ/νση Εκπ/σης Ιονίων Νήσων, υπό την επίβλεψη των καθηγητών τους.
Το κείμενο πρέπει να γραφεί σε τετράδιο πανελλαδικών εξετάσεων και τα ονόματα των μαθητών θα καλυφθούν με ευθύνη του επιβλέποντος καθηγητή. Ο Διευθυντής του σχολείου θα συγκεντρώσει τα τετράδια, θα τα αριθμήσει και θα τα αποστείλει (με απόδειξη παραλαβής) στην Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας, όπου θα αξιολογηθούν από τριμελή επιτροπή Φιλολόγων.
Όσοι μαθητές/-τριες συμμετάσχουν, θα λάβουν αναμνηστικό δίπλωμα, ενώ θα απονεμηθούν και τρία χρηματικά βραβεία: Το Α΄ βραβείο, 200 ευρώ, το Β΄ βραβείο, 150 ευρώ και το Γ΄ βραβείο 100 ευρώ. Έκαστο των βραβείων θα συνοδεύεται και από εκδόσεις της Αναγνωστικής Εταιρίας.
Επίσης, η Διοικητική Επιτροπή της Αναγνωστικής θα απονείμει ένα τιμητικό δίπλωμα ευφήμου μνείας στο Λύκειο του Νομού μας με τη μεγαλύτερη συμμετοχή μαθητών.
Παρακαλούνται οι Διευθυντές των Λυκείων και οι υπεύθυνοι καθηγητές να μεταφέρουν τις ως άνω πληροφορίες σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες της Α΄ Λυκείου. Οι καθηγητές που ενδιαφέρονται, μπορούν να επικοινωνούν μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες και προτάσεις εκπαιδευτικού υλικού.
Τέλος, σας κάνουμε γνωστό ότι οι μαθητές μπορούν να ξεναγηθούν ανά ομάδες, κατόπιν συνεννοήσεως, στην Αναγνωστική Εταιρία και να πραγματοποιηθεί σύντομη παρουσίαση εποπτικού υλικού. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο e-mail: anagnostikicorfu@gmail.com και στο τηλέφωνο: 26610-39528.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη συνεργασία.
Αποτελέσματα του 8ου Μαθητικού Διαγωνισμού «Αλίκης Παδοβά»
Στον διαγωνισμό συμμετείχαν συνολικά εκατόν σαράντα (140) μαθητές και μαθήτριες της Α΄ τάξης των Λυκείων της Κέρκυρας και βραβεύτηκαν οι εξής:
1ο βραβείο: Σχοινά Ανδριάνα-Μαρίνα του Αναστασίου και της Κωνσταντίνας, 3ο Γενικό Λύκειο Κέρκυρας
2ο βραβείο: Ζερμπιώνη Αγγελική-Μελίνα του Χρήστου και της Πραξιθέας-Μαρίας, 1ο Γενικό Λύκειο Κέρκυρας
3ο βραβείο: Σώμα Ελένη-Μαρία του Ευαγγέλου-Χριστοφόρου και της Ανθούλας 5ο Γενικό Λύκειο Κέρκυρας
Τιμητικό δίπλωμα ευφήμου μνείας με τη μεγαλύτερη συμμετοχή μαθητών θα απονεμηθεί στο 1ο Γενικό Λύκειο Κέρκυρας.
Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές της Α΄ Λυκείου του Νομού Κέρκυρας και διεξάγεται από το 2014 σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων.
Τα θέματα, σχετικά με την κερκυραϊκή/επτανησιακή πολιτισμική κληρονομιά, επιλέγει τριμελής επιτροπή φιλολόγων, αποτελούμενη από την κ. Μαρία Μιζότερα, και τους κ.κ. Κώστα Λιντοβόη και Νίκο Κοσκινά.
Φέτος η Επιτροπή, αξιοποιώντας την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή και την επετειακή ψηφιακή έκθεση «Από την Ιωνία στο Ιόνιο: Πρόσφυγες στην Κέρκυρα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή» προέκρινε το ακόλουθο θέμα: «Το 2022 συμπληρώθηκαν εκατό χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή. Αφού εξετάσετε σχετικές πηγές και εντοπίσετε μαρτυρίες προσφύγων που βρήκαν καταφύγιο στην Κέρκυρα, ή και απογόνων τους, συνθέστε ένα κείμενο με τις σκέψεις και τις παρατηρήσεις σας για την παραμονή τους στο νησί μας και για την ενσωμάτωσή τους στην κερκυραϊκή κοινωνία.».
Έτσι, κατά τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο, αλλά και τον Απρίλιο, εκατοντάδες μαθητές και μαθήτριες της Α΄ τάξης όλων των Γενικών Λυκείων της πόλης μας επισκέφθηκαν την Αναγνωστική Εταιρία, συνοδευόμενοι/ες από καθηγητές και καθηγήτριές τους, ξεναγήθηκαν στους χώρους της, είδαν πολύτιμα βιβλία, έργα Τέχνης, ξεναγήθηκαν στην περιοδική έκθεση για τον Στρατηγό Δημήτριο Θεοτόκη και τους έγινε παρουσίαση της ψηφιακής έκθεσης «Από την Ιωνία στο Ιόνιο: Πρόσφυγες στην Κέρκυρα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή».
Οι μαθητές/τριες που δήλωσαν συμμετοχή, συνέλλεξαν εκπαιδευτικό υλικό, συνέταξαν τα δοκίμιά τους στο σχολείο τους, σε τετράδιο πανελλαδικών εξετάσεων και τα ονόματά τους καλύφθηκαν με ευθύνη του επιβλέποντος καθηγητή τους.
Εκτός από τις τρεις πρώτες μαθήτριες, που θα λάβουν ένα συμβολικό χρηματικό βραβείο, όλοι οι μαθητές θα λάβουν έπαινο συμμετοχής και εκδόσεις της Αναγνωστικής Εταιρίας.
1ο βραβείο: Ρέβης Γεώργιος του Νικολάου και της Ιωάννας, 1ο Γενικό Λύκειο Κέρκυρας
2ο βραβείο: Μπουκουβάλα Ιωάννα του Παύλου και της Κυριακής, 3ο Γενικό Λύκειο Κέρκυρας
3ο βραβείο: Βάρελη Ελισάβετ του Κων/νου και της Ειρήνης 4ο Γενικό Λύκειο Κέρκυρας
Τιμητικό δίπλωμα ευφήμου μνείας με τη μεγαλύτερη συμμετοχή μαθητών θα απονεμηθεί στο 3ο Γενικό Λύκειο Κέρκυρας.
Φέτος η Επιτροπή, αξιοποιώντας την επέτειο των 200 χρόνων από το 1821, προέκρινε το ακόλουθο θέμα: «Με αφορμή τον εορτασμό για την επέτειο των διακοσίων χρόνων από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης του 1821, αφού έχετε ήδη αναζητήσει στοιχεία – γνωστικό υλικό, να συνθέσετε μια εισήγησή σας για τη συμμετοχή των Επτανησίων στον Αγώνα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας στο πνευματικό, καλλιτεχνικό, πολιτικό και στρατιωτικό πεδίο».
Έτσι, κατά τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο, πάνω από διακόσιοι (200) μαθητές και μαθήτριες της Α΄ τάξης όλων των Γενικών Λυκείων της πόλης μας επισκέφθηκαν την Αναγνωστική Εταιρία, συνοδευόμενοι/ες από καθηγητές και καθηγήτριές τους, ξεναγήθηκαν στους χώρους της, είδαν πολύτιμα βιβλία, έργα Τέχνης, καθώς και την επετειακή έκθεση εγγράφων για την Επανάσταση του 1821. Με ζωηρό ενδιαφέρον κράτησαν σημειώσεις και στη συνέχεια ακολούθησε μια πολύ γόνιμη συζήτηση, τόσο για το θέμα του Διαγωνισμού όσο και για την ίδια την Εταιρία.
Οι μαθητές/τριες που δήλωσαν συμμετοχή, συνέλλεξαν εκπαιδευτικό υλικό, συνέταξαν τα δοκίμιά τους στο σχολείο τους, σε τετράδιο πανελλαδικών εξετάσεων και τα ονόματά τους καλύφθηκαν με ευθύνη του επιβλέποντος καθηγητή τους.
Εκτός από τους τρεις πρωτεύσαντες, που θα λάβουν ένα συμβολικό χρηματικό βραβείο, όλοι οι μαθητές θα λάβουν έπαινο συμμετοχής και εκδόσεις της Αναγνωστικής Εταιρίας.
Την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2021, πραγματοποιήθηκε στην Αναγνωστική Εταιρία η απονομή των βραβείων του ΣΤ΄ ετήσιου μαθητικού διαγωνισμού συγγραφής δοκιμίου, που είναι αφιερωμένος στη μνήμη της Μεγάλης Ευεργέτιδας της Εταιρίας Αλίκης Παδοβά.
Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, ο πρόεδρος της Εταιρίας κ. Θανάσης Μακρής, αφού ευχαρίστησε τους προϊσταμένους της Β/βάθμιας εκπαίδευσης, την επιτροπή διεξαγωγής του διαγωνισμού, τους καθηγητές και όσους έλαβαν μέρος, κάλεσε τους μαθητές και τις μαθήτριες του τόπου μας να γνωρίσουν καλύτερα την Αναγνωστική, συμμετέχοντας στις δραστηριότητές της.
Λεπτομέρειες για τον διαγωνισμό ανέπτυξε η πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής φιλολόγων κυρία Μαρία Μιζότερα, ενώ για την αείμνηστη Αλίκη Παδοβά μίλησε ο φιλόλογος κ. Νίκος Κοσκινάς.
Χαιρετισμό απηύθυναν ο Περιφερικός Διευθυντής Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων κ. Πέτρος Αγγελόπουλος και ο Διευθυντής Β/βάθμιας Εκπαίδευσης κ. Χαρίλαος Αλαμάνος. Και οι δυο τους μίλησαν εγκάρδια για το έργο της Εταιρίας και τη διάθεση εξωστρέφειας που επιδεικνύει συστηματικά η Αναγνωστική.
Στον διαγωνισμό, που είχε πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο του 2020 (αλλά η απονομή των βραβείων καθυστέρησε λόγω της πανδημίας) συμμετείχαν συνολικά πενήντα δύο (52) μαθητές και μαθήτριες της Α΄ τάξης των Λυκείων της Κέρκυρας και βραβεύτηκαν οι εξής:
Ζωή Μπογιατζή του Παναγιώτη, 3ο Λύκειο Κέρκυρας
Αλέξανδρος Λευθεριώτης του Αλεξάνδρου, 4ο Λύκειο Κέρκυρας
Αρσένιος Μιχαλόπουλος του Σπυρίδωνος, 3ο Λύκειο Κέρκυρας.
Όλοι οι άλλοι μαθητές έλαβαν επαίνους συμμετοχής και εκδόσεις της Αναγνωστικής Εταιρίας.
Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές της Α΄ Λυκείου του Νομού Κέρκυρας και διεξάγεται από το 2014 σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων.
Τα θέματα, σχετικά με την κερκυραϊκή/επτανησιακή πολιτισμική κληρονομιά, επιλέγει τριμελής επιτροπή φιλολόγων, αποτελούμενη από την κ. Μαρία Μιζότερα, και τους κ.κ. Κώστα Λιντοβόη και Νίκο Κοσκινά.
Το θέμα του 2020 ήταν: «Η πόλη της Κέρκυρας διαθέτει κτήρια ξεχωριστής αρχιτεκτονικής και ιστορικής σημασίας. Αν θα δημιουργούσατε μια ιστοσελίδα για την προβολή τους με ποια από αυτά και από ποια σημεία της πόλης θα αντλούσατε το οπτικό σας υλικό και με ποιες ιστορικές και γενικά σχετικές με το θέμα πληροφορίες θα το πλαισιώνατε;»
Στις 21 Φεβρουαρίου 2020 -πάντοτε με την πολύτιμη συνεργασία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων- οργανώθηκε ο ΣΤ΄ ετήσιος μαθητικός διαγωνισμός συγγραφής δοκιμίου, αφιερωμένος στη μνήμη της Μεγάλης Ευεργέτιδας της Εταιρίας Αλίκης Παδοβά. Το θέμα που, όπως κάθε χρόνο, επελέγη από την τριμελή επιτροπή φιλολόγων, κυρία Μαρία Μιζότερα, κ. Κώστα Λιντοβόη και τον κ. Νίκο Κοσκινά, είχε ως εξής:
«Η πόλη της Κέρκυρας διαθέτει κτήρια ξεχωριστής αρχιτεκτονικής και ιστορικής σημασίας. Αν θα δημιουργούσατε μια ιστοσελίδα για την προβολή τους με ποια από αυτά και από ποια σημεία της πόλης θα αντλούσατε το οπτικό σας υλικό και με ποιες ιστορικές και γενικά σχετικές με το θέμα πληροφορίες θα το πλαισιώνατε;»
Συμμετείχαν πενήντα (50) μαθητές και μαθήτριες Α΄ τάξης των Λυκείων της Κέρκυρας και βραβεύτηκαν οι εξής:
Ζωή Μπογιατζή του Παναγιώτη, 3ο Λύκειο Κέρκυρας
Αλέξανδρος Λευθεριώτης του Αλεξάνδρου, 4ο Λύκειο Κέρκυρας
Αρσένιος Μιχαλόπουλος του Σπυρίδωνος, 3ο Λύκειο Κέρκυρας
Δυστυχώς, λόγω των έκτακτων συνθηκών, έως τώρα δεν κατέστη δυνατόν να οργανώσει η Εταιρία την καθιερωμένη ανοιχτή εκδήλωση βράβευσης.
Στις 19 Απριλίου 2019, πραγματοποιήθηκε η απονομή των βραβείων και επαίνων στους συμμετέχοντες στον E΄ μαθητικό διαγωνισμό της Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας αφιερωμένο στη μνήμη της Μεγάλης Ευεργέτιδος της Εταιρίας Αλίκης Παδοβά.
Το θέμα, που επελέγη από την τριμελή επιτροπή των φιλολόγων, κα Μαρία Μιζότερα, κ. Νίκο Κοσκινά και κ. Κώστα Λιντοβόη, ήταν:
«Πρόσφατα η Κέρκυρα προκρίθηκε ως ξεχωριστός τόπος για γυρίσματα κινηματογραφικών ταινιών και τηλεοπτικών σειρών. Εσείς, ζώντας στον τόπο αυτόν, ποια σημεία της πόλης και του νησιού γενικότερα θα προτείνατε σ’ ένα σκηνοθέτη για γύρισμα σκηνών και με ποιαν αιτιολόγηση, λαμβάνοντας υπόψη σας την Ιστορία, το φυσικό κάλλος και την καταλληλότητα του χώρου».
Στον διαγωνισμό συμμετείχαν σαράντα έξι (46) μαθητές από την Α΄ τάξη τεσσάρων Λυκείων της Κέρκυρας (2ο ΓΕΛ, 3ο ΓΕΛ, 4ο ΓΕΛ, και το Λύκειο Καστελλάνων Μέσης). Οι τρεις πρώτοι μαθητές που διακρίθηκαν και βραβεύτηκαν είναι οι:
Χριστίνα Κυπριώτη του Κων/νου από το 2ο Λύκειο,
Γιώργος Οικονομίδης του Αγγέλου από το 3ο Λύκειο,
Ευθυμία Παπακώστα του Θεοδώρου από το 3ο Λύκειο.
Σε όλους τους μαθητές που συμμετείχαν, δόθηκε έπαινος, καθώς και αντίτυπα από εκδόσεις της Αναγνωστικής Εταιρίας.
Την εκδήλωση πλαισίωσε μουσικά ένα κουιντέτο εγχόρδων νέων μουσικών της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας – Παλαιάς.
Στις 25 Μαΐου 2018 έλαβε χώρα επίσημη εκδήλωση απονομής βραβείων στους μαθητές που έλαβαν μέρος στον Δ΄ μαθητικό διαγωνισμό της Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας, αφιερωμένο στη μνήμη της Μεγάλης Ευεργέτιδος της Εταιρίας Αλίκης Παδοβά.
Το θέμα, που επελέγη από την τριμελή επιτροπή των φιλολόγων κ. Μαρίας Μιζότερα, κ. Νικολάου Κοσκινά και κ. Κώστα Λιντοβόη, με σκοπό να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές στα ζητήματα πολιτισμικής κληρονομιάς της πόλης και να γνωρίσουν καλύτερα τα μνημεία του Τόπου μας, ήταν:
«Το νησί της Κέρκυρας, εκτός των άλλων, χαρακτηρίζεται από πλούσια μουσική παράδοση. Αφού αναφερθείτε εν συντομία στην ιστορία δύο Φιλαρμονικών, εντός ή εκτός πόλεως, να καταδείξετε την συμβολή τους στον πολιτισμό και την προβολή της Κέρκυρας στην Ελλάδα και το εξωτερικό».
Στον διαγωνισμό συμμετείχαν μαθητές από την Α΄ τάξη επτά Λυκείων της Κέρκυρας ( 1ο ΓΕΛ, 2ο ΓΕΛ, 3ο ΓΕΛ, 4ο ΓΕΛ, ΓΕΛ Αργυράδων). Οι τρεις πρώτοι μαθητές που διακρίθηκαν ήταν οι:
Ραφαέλα Μπαλάσκα από το 4ο ΓΕΛ Κέρκυρας (1ο Βραβείο),
Γιώργος Χανδρινός του Δημητρίου, από το 1ο ΓΕΛ Κέρκυρας (2ο Βραβείο),
Σπυρίδων-Φώτης Μπουχάγιαρ του Αλέξανδρου-Φιλίππου από το 3ο ΓΕΛ Κέρκυρας (3ο Βραβείο).
Επίσης, σε όλους τους μαθητές που συμμετείχαν, δόθηκε έπαινος καθώς και αντίτυπα από εκδόσεις της Αναγνωστικής Εταιρίας. Την εκδήλωση πλαισίωσε μουσικά το σύνολο Φλάουτων της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας – Παλαιάς.
Στις 07 Απριλίου 2017 πραγματοποιήθηκε η επίσημη εκδήλωση απονομής των βραβείων στους συμμετέχοντες στον Γ΄ ετήσιο μαθητικό διαγωνισμό της Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας, αφιερωμένο στην μνήμη της Μεγάλης Ευεργέτιδος της Εταιρίας, Αλίκης Παδοβά.
Το θέμα, που επελέγη από τριμελή επιτροπή των φιλολόγων κ. Μαρίας Μιζότερα, κ. Νικολαΐδος Δούντση και κ. Κώστα Λιντοβόη, μελών της Αναγνωστικής Εταιρίας, ήταν:
«Μαθητές ενός σχολείου από μιαν άλλη ευρωπαϊκή χώρα σκοπεύουν να επισκεφθούν την πόλη μας. Σε μια ηλεκτρονική επιστολή σας να τους προτείνετε αφενός μέρη που πρέπει να επισκεφθούν (κατατοπίζοντάς τους σχετικά) και αφετέρου διάφορες δραστηριότητες για τις οποίες προσφέρεται η πόλη και το νησί μας, έτσι ώστε να καταστεί η επίσκεψή τους όσο γίνεται πιο ενδιαφέρουσα, δημιουργική και ευχάριστη».
Στον διαγωνισμό συμμετείχαν μαθητές από την Α΄ τάξη επτά Λυκείων της Κέρκυρας (Μουσικό Σχολείο, 1ο ΓΕΛ, 2ο ΓΕΛ, 3ο ΓΕΛ, 4ο ΓΕΛ, ΓΕΛ Καστελάνων, ΓΕΛ Αργυράδων). Ο διαγωνισμός διεξήχθη εντός των σχολικών μονάδων και έλαβαν μέρος όσοι μαθητές επιθυμούσαν. Οι τρεις πρώτοι μαθητές που διακρίθηκαν είναι οι:
Ελβίνα Άνθη, από το 3ο ΓΕΛ Κέρκυρας,
Αντωνία Αμοιρίδου, από το 4ο ΓΕΛ Κέρκυρας,
Σταματίνα Γκουτζούπα, από το 1ο ΓΕΛ Κέρκυρας.
Επίσης, σε όλους τους μαθητές που συμμετείχαν, δόθηκε έπαινος, καθώς και αντίτυπα από εκδόσεις της Αναγνωστικής Εταιρίας.
Η εκδήλωση πλαισιώθηκε μουσικά από συναυλία σπουδαστών του Ωδείου Κερκύρας.
Στις 26 Μαρτίου 2016 πραγματοποιήθηκε η απονομή των βραβείων και επαίνων στους συμμετέχοντες στον Β΄ ετήσιο μαθητικό διαγωνισμό της Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας, αφιερωμένο στην μνήμη της Μεγάλης Ευεργέτιδος της Εταιρίας Αλίκης Παδοβά.
Το θέμα στο οποίο διαγωνίστηκαν οι μαθητές ήταν:
«Περιδιαβαίνοντας την πόλη μας, εντοπίστε δύο σημεία που να δικαιολογούν την ένταξή της στην Unesco. Αφού αναφερθείτε στην ιστορικότητά τους, να κάνετε τις δικές σας προτάσεις προς την πολιτεία και τους πολίτες για την επάξια παραμονή μας στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco».
Επελέγη από την τριμελή επιτροπή φιλολόγων κ. Μαρίας Μιζότερα, κ. Νικολαΐδος Δούντση και κ. Κώστα Λιντοβόη, μελών της Αναγνωστικής Εταιρίας, με σκοπό να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές στα θέματα πολιτισμικής κληρονομιάς της πόλης και να γνωρίσουν καλύτερα τα μνημεία του Τόπου μας.
Στον διαγωνισμό συμμετείχαν μαθητές από την Α΄ τάξη επτά Λυκείων της Κέρκυρας (Μουσικό Σχολείο, 1ο ΓΕΛ, 2ο ΓΕΛ, 3ο ΓΕΛ, 4ο ΓΕΛ, ΓΕΛ Καστελάνων, ΓΕΛ Αργυράδων). Ο διαγωνισμός διεξήχθη εντός των σχολικών μονάδων και έλαβαν μέρος όσοι μαθητές επιθυμούσαν. Οι τρεις πρώτοι μαθητές που διακρίθηκαν είναι οι:
Αγγελική Κορωνάκη του Αριστοβούλου, από το 4ο ΓΕΛ Κέρκυρας,
Ευστάθιος Πίτσας του Ευαγγέλου, από το 4ο ΓΕΛ Κέρκυρας,
Αλεσσάντρα Δουβή του Πιερλουίτζι, από το 3ο ΓΕΛ Κέρκυρας.
Επίσης, σε όλους τους μαθητές που συμμετείχαν, δόθηκε έπαινος, καθώς και αντίτυπα από εκδόσεις της Αναγνωστικής Εταιρίας.
Την εκδήλωση πλαισίωσε το σύνολο Φλάουτων της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας – Παλαιάς.
Στις 16 Ιανουαρίου 2015 πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά τιμητική εκδήλωση και απονεμήθηκαν τα βραβεία και οι έπαινοι στους μαθητές και μαθήτριες των Λυκείων του νησιού της Κέρκυρας που συμμετείχαν στον Α΄ ετήσιο μαθητικό διαγωνισμό της Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας, αφιερωμένο στην μνήμη της Μεγάλης Ευεργέτιδος της Εταιρίας Αλίκης Παδοβά.
Το θέμα, το οποίο επιλέχθηκε λόγω της πανηγυρικής επετείου των εκατόν πενήντα χρόνων από την Ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα (1864-2014), ήταν:
«Ο αγώνας των Επτανησίων για την Ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα και η γενικότερη προσφορά τους στην πορεία του Ελληνισμού».
Οι τρεις πρώτοι μαθητές που διακρίθηκαν είναι οι:
Πολυξένη Μαμούρη του Δημητρίου, 3ο Γενικό Λύκειο Κερκύρας,
Χρυσάνθη Χρήστου του Αθανασίου, το 3ο Γενικό Λύκειο Κερκύρας,
Αλεξάνδρα Λαβράνου-Μωραΐτου του Αλεξάνδρου, 2ο Γενικό Λύκειο Κερκύρας.
Επίσης, σε όλους τους μαθητές που συμμετείχαν, δόθηκε έπαινος, καθώς και αντίτυπα από εκδόσεις της Αναγνωστικής Εταιρίας.
Για τη ζωή και την προσφορά της αείμνηστης Αλίκης Παδοβά, μίλησε ο φιλόλογος κ. Κωνσταντίνος Λιντοβόης. Ακολούθησε ρεσιτάλ πιάνου από την καθηγήτρια κυρία Μαρία Καλουτσάκη.