Έρευνα

Ένας από τους βασικούς σκοπούς της Αναγνωστικής Εταιρίας είναι η μελέτη και η επιστημονική τεκμηρίωση της Ιστορίας και του Πολιτισμού της Επτανήσου.

Επίσης, σκοπός μας είναι η διάθεση σπάνιου ερευνητικού υλικού στους επιστήμονες, η εκπόνηση ερευνητικών προγραμμάτων, η διοργάνωση επιστημονικών συνεδρίων, καθώς και η ενίσχυση των πρωτότυπων επιστημονικών εκδόσεων για τον Ιόνιο χώρο.

Ήδη, ολοκληρώθηκε το πρώτο ερευνητικό πρόγραμμα, εγκεκριμένο από το ΥΠΠΟΑ, ταυτοποίησης, τεκμηρίωσης και ψηφιοποίησης του αρχείου Guilford και του υποαρχείου Sheffield. Ψηφιοποιήθηκαν 929 χειρόγραφα τεκμήρια [δηλαδή το σύνολο του αρχείου Guilford (644 έγραφα) -και του υποαρχείο του ανεψιού του Sheffield (285 έγραφα).

Ακόμη, λόγω του εορτασμού της επετείου των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης (1821-2021), και με δεδομένο ότι η Κέρκυρα ήταν η γενέτειρα αλλά και η τροφός εμβληματικών προσωπικοτήτων για τον αγώνα του ’21, όπως είναι ο Ιωάννης Α. Καποδίστριας, ο Ανδρέας Κάλβος και ο Διονύσιος Σολωμός (οι δυο τελευταίοι υπήρξαν μέλη της Αναγνωστικής Εταιρίας), αλλά και πολλοί άλλοι λιγότερο γνωστοί στο ευρύ κοινό,  διοργανώθηκε το επιστημονικό συνέδριο «Επτανησιακός Πατριωτισμός (18ος-19ος αι.): Πρόσωπα, Ιδέες, Θεσμοί & Δράσεις».

Τέλος, στο πλαίσιο της πρόσκλησης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για επιχορήγηση ή και αιγίδα έργων και δράσεων σχετικών με την έννοια του εκπατρισμού με αφορμή την άφιξη και ενσωμάτωση των ελληνικών πληθυσμών στην Ελλάδα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, χρηματοδοτήθηκε -εν μέρει- από το ΥΠΠΟΑ και τελεί υπό την αιγίδα του (με την από 28/07/2021, Α.Π.:359143) το ερευνητικό πρόγραμμα με θέμα: «Από την Ιωνία στο Ιόνιο: Πρόσφυγες στην Κέρκυρα μετά την Μικρασιατική Καταστροφή».

Σκοπός του προγράμματος είναι η συλλογή προφορικών μαρτυριών και άλλων τεκμηρίων, τα οποία θα αποτελέσουν το υλικό μιας σύγχρονης ψηφιακής έκθεσης που θα φιλοξενείται στον ιστότοπο της Αναγνωστικής Εταιρίας και θα είναι διαθέσιμη από τον Σεπτέμβριο του 2022. Επιστημονικός υπεύθυνος του έργου είναι ο Δρ. Ιστορίας Ευστάθιος Πουλιάσης, και η κυρίως ερευνητική ομάδα αποτελείται από τους ιστορικούς ερευνητές Σπύρο Γαούτση, Παναγιώτη Μηλιώνη και Μάγια Χαραλαμποπούλου και από την πληροφορικό Έλενα Λουκά.

Προσκαλούμε οποιονδήποτε διαθέτει οικογενειακά αρχεία ή άλλου είδους τεκμήρια και μαρτυρίες σχετικά με την παρουσία των Μικρασιατών, Ποντίων, Θρακών και Αρμένιων προσφύγων στο νησί της Κέρκυρας και επιθυμεί να συνδράμει στην παραπάνω δράση, να επικοινωνήσει στο τηλέφωνο 2661039528 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: anagnostikicorfu@gmail.com.

Click to listen highlighted text!