Έρευνα

Ένας από τους βασικούς σκοπούς της Αναγνωστικής Εταιρίας είναι η μελέτη και η επιστημονική τεκμηρίωση της Ιστορίας και του Πολιτισμού της Επτανήσου.

Επίσης, σκοπός μας είναι η διάθεση σπάνιου ερευνητικού υλικού στους επιστήμονες,  όσο και η ενίσχυση των πρωτότυπων επιστημονικών εκδόσεων για τον Ιόνιο χώρο.

Ειδικότερα, εν όψει του εορτασμού της επετείου των 200 ετών από την έναρξη της Επανάστασης, και με δεδομένο ότι η Κέρκυρα ήταν η γενέτειρα αλλά και η τροφός εμβληματικών προσωπικοτήτων για τον αγώνα του ’21, όπως είναι ο Ιωάννης Α. Καποδίστριας, ο Ανδρέας Κάλβος και ο Διονύσιος Σολωμός (οι δυο τελευταίοι υπήρξαν μέλη της Αναγνωστικής Εταιρίας), αλλά και πολλοί άλλοι λιγότερο γνωστοί στο ευρύ κοινό,  καταρτίζεται ένας αρκετά φιλόδοξος προγραμματισμός για το 2021.

Σχεδιάζονται διάφορες δραστηριότητες, στοχεύοντας -εκτός των άλλων- και στη μελέτη και ανάδειξη του Επτανησιακού Πατριωτισμού από την λήξη της Ενετοκρατίας μέχρι την Ένωση με την Ελλάδα (1797-1864), δηλαδή του αγώνα και της συμβολής των Επτανησίων στην εθνική αποκατάσταση, εστιάζοντας στο τετράπτυχο Πρόσωπα, Ιδέες, Θεσμοί και Δράσεις.

Click to listen highlighted text!