Το Δελτίο
Η πρώτη απόπειρα έκδοσης ενός Δελτίου Πνευματικής και Καλλιτεχνικής Δραστηριότητος της Αναγνωστικής Εταιρίας, χρονολογείται το 1964, επί προεδρίας Σπυρίδωνος Βούλγαρι. Τότε κυκλοφόρησε ένα ολιγοσέλιδο έντυπο, με σύντομα ιστορικά σημειώματα και πληροφορίες για την Εταιρία. Ακολούθησε η έκδοση τεσσάρων ακόμη αντιστοίχων ετήσιων εντύπων, έως το 1968.
Εκείνη η πρωτόλεια εκδοτική προσπάθεια άλλαξε ριζικά προσανατολισμό και περιεχόμενο το 1969, όταν ανέλαβε την προεδρία της Εταιρίας ο Κώστας Νικολάκης-Μούχας. Τότε το Δελτίο απέκτησε νέα μορφή, εξελισσόμενο σε επιστημονικό περιοδικό με θέματα επτανησιακού ενδιαφέροντος. Βέβαια, –ως συνέχεια του αρχικού– διατήρησε την αύξουσα αρίθμηση, λαμβάνοντας τον αριθμό 6. Το νέο Δελτίο κυκλοφορούσε ετησίως έως το 1982 (αριθ. 19). Έκτοτε –για διάφορους λόγους, κυρίως οικονομικούς– εκδίδεται χωρίς σταθερή περιοδικότητα.
Το 2019, με την κυκλοφορία του επετειακού 29ου τόμου, συμπληρώθηκαν κιόλας 50 χρόνια από την έκδοση του Δελτίου (1969-2019), μια έκδοση που έχει πλέον καθιερωθεί ως ένα έγκυρο βήμα έκφρασης του επτανησιακού λόγου.
Ήδη το 2015 κυκλοφόρησε και το Ευρετήριο του Δελτίου της Αναγνωστικής Εταιρίας (με εισαγωγή και επιμέλεια του καθηγητή Θεοδόση Πυλαρινού), μια χρήσιμη έκδοση όπου μπορεί κανείς να αναζητήσει συγκεντρωμένες όλες τις εργασίες που έχουν δημοσιευτεί στα Δελτία μας έως τον τόμο 27.
Διακόσιες και πλέον ενδιαφέρουσες επιστημονικές ανακοινώσεις που φωτίζουν τον Ιόνιο χώρο δημοσιεύονται στα περιεχόμενα των Δελτίων της Αγνωστικής Εταιρίας.
Κύριο χαρακτηριστικό όλων των Δελτίων της Αναγνωστικής Εταιρίας, θεμελιωμένο ήδη από τον τόμο του 1969, είναι το γεγονός ότι στους συγγραφείς των άρθρων, αφενός συγκαταλέγονται κορυφαίοι επιστήμονες εγνωσμένου κύρους καθώς και ιστορικοί ερευνητές που έχουν εντρυφήσει στα επτανησιακά ζητήματα, αφετέρου, όμως, συμμετέχουν και φέρελπεις νέοι επιστήμονες που τώρα ξεκινούν την πορεία τους. Ενδεικτικό κι αυτό το στοιχείο, του ανοικτού πνεύματος και της πολυσυλλεκτικότητας της Αναγνωστικής Εταιρίας.