- Νέα
- »
- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ «ΑΠΟ...
ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ «ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΩΝΙΑ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ»
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ
«ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΩΝΙΑ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ: ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ»
Την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε η επίσημη παρουσίαση της επετειακής ψηφιακής έκθεσης της Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας «Από την Ιωνία στο Ιόνιο: Πρόσφυγες στην Κέρκυρα μετά την Μικρασιατική Καταστροφή» η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και τελεί υπό την αιγίδα του. Η ψηφιακή έκθεση είναι διαθέσιμη στα ελληνικά και στα αγγλικά στο: www.refugees–to–ionio1922.eu
Την εκδήλωση προλόγισε ο Πρόεδρος της Διοικητικής Επιτροπής κ. Θανάσης Μακρής, ο οποίος ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες και εξήρε το έργο της ομάδας των νέων ερευνητών, οι οποίοι – υπό την αιγίδα της Αναγνωστικής Εταιρίας – έφεραν σε πέρας μια σοβαρή και αξιέπαινη από κάθε άποψη σύγχρονη επιστημονική δράση με εμβέλεια που ξεπερνάει όχι μόνο τα όρια του νησιού μας αλλά και της πατρίδας μας (καθώς η ιστοσελίδα είναι δίγλωσση).
Στη συνέχεια μίλησαν τα μέλη της ερευνητικής ομάδας: ο κ. Παναγιώτης Μηλιώνης, υπ. δρ Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, μίλησε για τις μαρτυρίες που συλλέχθηκαν και τη σημασία της προφορικής ιστορίας, η κα Μάγια Χαραλαμποπούλου, Msc Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, αναφέρθηκε στους αρχειακούς φορείς και τις ιδιωτικές συλλογές από όπου αντλήθηκε υλικό για την έκθεση, ο κ. Ευστάθιος Πουλιάσης, δρ Νεότερης Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου (και επιστημονικός υπεύθυνος του έργου) παρουσίασε το σκεπτικό για τη δημιουργία και τη διάρθρωση της έκθεσης και οι κυρίες Γεωργία Λαζαρίδου και Λίλιαν Κυπριζόγλου, πτυχιούχοι Ιστορίας παρουσίασαν για τα τέσσερα ειδικά αφιερώματα.
Για τη σημασία της ψηφιακής έκθεσης και την εκπαιδευτική αξιοποίησή της μίλησε η κυρία Μαρίνα Παπασωτηρίου, δρ. Μουσειοπαιδαγωγικής Ιονίου Πανεπιστημίου, Επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης-Παράρτημα Κέρκυρας.
Ακολούθησε η προβολή τριών σύντομων βιντεοσκοπημένων αποσπασμάτων από τις συνεντεύξεις απογόνων προσφύγων δεύτερης γενιάς (του κ. Αριστείδη Αποστολίδη, της κας Αδαμαντίας Μακρή και του κ. Χρήστου Φωκά) και η μαρτυρία του κ. Γιάννη Πιέρη, γιου ενός μαχητή της μικρασιατικής εκστρατείας.
Την εκδήλωση έκλεισε ο κ. Δημήτρης Θεοτόκης καθηγητής Πληροφορικής, Έφορος Βιβλιοθήκης της Αναγνωστικής Εταιρίας και εγγονός του ηρωικού Μεράρχου της Ανεξάρτητης Μεραρχίας του Μικρασιατικού Μετώπου Δημητρίου-Θεμιστοκλή Θεοτόκη.
Αξίζει, να αναφερθεί ότι μόνο κατά τον πρώτο μήνα από την ανάρτηση της ψηφιακής έκθεσης δέχθηκε πάνω από 5.000 επισκέψεις.
Η εκδήλωση έχει αναρτηθεί στο κανάλι της Εταιρίας στο youtube:
https://www.youtube.com/watch?v=s47GO9u_JpY
Περισσότερα στοιχεία για την ψηφιακή έκθεση:
Η εν λόγω ψηφιακή έκθεση αποσκοπεί να φωτίσει άγνωστες πτυχές της παρουσίας των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής στην Κέρκυρα, μέσα από έξι θεματικές ενότητες. Επίσης, η έκθεση παρουσιάζει τέσσερα ειδικά αφιερώματα που συσχετίζονται με το μείζον αυτό ιστορικό γεγονός. Βασικός άξονας που διατρέχει όλη την έκθεση είναι οι μαρτυρίες τόσο των προσφύγων, όσο και των απογόνων τους. Για τον λόγο αυτό οι μαρτυρίες αναδεικνύονται σε «εκθέματα», τα οποία μας μεταφέρουν τα βιώματα και τις εμπειρίες των πρωταγωνιστών, αλλά και τα συναισθήματα των απογόνων τους.
Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια ενός χρόνου προετοιμασίας, έρευνας και τεκμηρίωσης, πραγματοποιήθηκαν τα εξής:
– Συλλέχθηκαν 50 συνεντεύξεις προφορικής ιστορίας από απογόνους β΄ και γ΄ γενιάς. Οι μαρτυρίες αυτές δεν αφορούν αποκλειστικά απογόνους που ζουν μόνιμα στην Κέρκυρα, αλλά υπήρξε φροντίδα για τη συλλογή μαρτυριών και από άλλα μέρη όπου εγκαταστάθηκαν οριστικά πολλοί πρόσφυγες που είχαν περάσει αρχικά από την Κέρκυρα. Οι μαρτυρίες αυτές εγκαινιάζουν το Αρχείο Προφορικών Μαρτυριών της Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας.
– Εντοπίστηκε ένας σημαντικός αριθμός μαρτυριών (δημοσιευμένων ή ηχογραφημένων) προσφύγων που έζησαν ή πέρασαν από την Κέρκυρα.
– Η ερευνητική ομάδα επισκέφθηκε ή επικοινώνησε με πάνω από 25 φορείς / ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού και συνέλεξε πολύτιμο αρχειακό υλικό. Κάποια από αυτά τα τεκμήρια, ως τώρα ήταν εντελώς άγνωστα.
– Αντίστοιχα, αρχειακό και φωτογραφικό υλικό συλλέχθηκε από δεκάδες ιδιωτικές συλλογές.
Βασικός στόχος της συγκεκριμένης έκθεσης είναι η ανάδειξη και η διάσωση της ιστορικής μνήμης και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η προφορική ιστορία και τα αρχειακά τεκμήρια αξιοποιούνται από κοινού για να αναδείξουν αφενός τα ιστορικά γεγονότα καθεαυτά, αφετέρου την πρόσληψή τους από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές ή τους απογόνους τους, ιχνηλατώντας με τον τρόπο αυτό το ιστορικό τραύμα ως τις μέρες μας.
Η Διοικητική Επιτροπή της Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας, εκφράζει τις ιδιαίτερες ευχαριστίες της σε όλους όσοι δέχτηκαν να μοιραστούν την ιστορία της οικογένειάς τους ή αρχειακά τεκμήρια, καθώς και στο προσωπικό και τις Διοικήσεις όλων των φορέων και ιδρυμάτων για την άμεση ανταπόκρισή τους στα αιτήματά μας και την πολύτιμη βοήθεια. Επίσης, η Δ.Ε. ευχαριστεί θερμά και συγχαίρει τον επιστημονικό υπεύθυνο του έργου κ. Ευστάθιο Πουλιάση και όλη την ερευνητική ομάδα για το εξαιρετικά ενδιαφέρον και πρωτότυπο έργο τους.
Η ομάδα έργου:
Ευστάθιος Πουλιάσης (επιστημονικός υπεύθυνος)
Σπύρος Γαούτσης, Μάγια Χαραλαμποπούλου, Παναγιώτης Μηλιώνης, Γεωργία Λαζαρίδου, Δημήτρης Μουζακίτης, Λίλιαν Κυπριζόγλου (μέλη ερευνητικής ομάδας)
Δημήτρης Ζυμάρης, Κωνσταντίνος Καρδάμης, Κωνσταντίνος Λιντοβόης (μέλη συμβουλευτικής επιτροπής Αναγνωστικής Εταιρίας)
Έλενα Λουκά (Μηχανικός Λογισμικού)
Ευαγγελία Καζαντινού (μεταφράστρια)
Σοφία Φεγγούλη (γραμματειακή υποστήριξη)