1. Εκδηλώσεις
  2. »
  3. Πρόσκληση στην απονομή των βραβείων του 8ου Μαθητικού Διαγωνισμού, αφιερωμένου...

Πρόσκληση στην απονομή των βραβείων του 8ου Μαθητικού Διαγωνισμού, αφιερωμένου στη μνήμη της Μεγάλης Ευεργέτιδας Αλίκης Παδοβά

Η Διοικητική Επιτροπή της Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας
σάς προσκαλεί να παρευρεθείτε στην απονομή των βραβείων και επαίνων
του 8ου Μαθητικού Διαγωνισμού,αφιερωμένου

στη μνήμη της Μεγάλης Ευεργέτιδας Αλίκης Παδοβά,

που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων  της Εταιρίας
την Παρασκευή 16 Ιουνίου 2023, και ώρα 20:00.

Την εκδήλωση θα πλαισιώσει μουσικά
το φωνητικό σύνολο του Λυκείου του Μουσικού Σχολείου Κέρκυρας.

 

Αποτελέσματα του 8ου Μαθητικού Διαγωνισμού «Αλίκης Παδοβά»

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν συνολικά εκατόν σαράντα (140) μαθητές και μαθήτριες της Α΄ τάξης των Λυκείων της Κέρκυρας και βραβεύτηκαν οι εξής:

1ο βραβείο: Σχοινά Ανδριάνα-Μαρίνα του Αναστασίου και της Κωνσταντίνας, 3ο Γενικό Λύκειο Κέρκυρας

2ο βραβείο: Ζερμπιώνη Αγγελική-Μελίνα του Χρήστου και της Πραξιθέας-Μαρίας, 1ο Γενικό Λύκειο Κέρκυρας

3ο βραβείο: Σώμα Ελένη-Μαρία του Ευαγγέλου-Χριστοφόρου και της Ανθούλας 5ο Γενικό Λύκειο Κέρκυρας

Τιμητικό δίπλωμα ευφήμου μνείας με τη μεγαλύτερη συμμετοχή μαθητών θα απονεμηθεί στο 1ο  Γενικό Λύκειο Κέρκυρας.

Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές της Α΄ Λυκείου του Νομού Κέρκυρας και διεξάγεται από το 2014 σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων.

Τα θέματα, σχετικά με την κερκυραϊκή/επτανησιακή πολιτισμική κληρονομιά, επιλέγει τριμελής επιτροπή φιλολόγων, αποτελούμενη από την κ. Μαρία Μιζότερα, και τους κ.κ. Κώστα Λιντοβόη και Νίκο Κοσκινά.

Φέτος η Επιτροπή, αξιοποιώντας την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή και την επετειακή ψηφιακή έκθεση «Από την Ιωνία στο Ιόνιο: Πρόσφυγες στην Κέρκυρα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή» προέκρινε το ακόλουθο θέμα: «Το 2022 συμπληρώθηκαν εκατό χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή. Αφού εξετάσετε σχετικές πηγές και εντοπίσετε μαρτυρίες προσφύγων που βρήκαν καταφύγιο στην Κέρκυρα, ή και απογόνων τους, συνθέστε ένα κείμενο με τις σκέψεις και τις παρατηρήσεις σας για την παραμονή τους στο νησί μας και για την ενσωμάτωσή τους στην κερκυραϊκή κοινωνία.».

Έτσι, κατά τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο, αλλά και τον Απρίλιο, εκατοντάδες μαθητές και μαθήτριες της Α΄ τάξης όλων των Γενικών Λυκείων της πόλης μας επισκέφθηκαν την Αναγνωστική Εταιρία, συνοδευόμενοι/ες από καθηγητές και καθηγήτριές τους, ξεναγήθηκαν στους χώρους της, είδαν πολύτιμα βιβλία, έργα Τέχνης, ξεναγήθηκαν στην περιοδική έκθεση για τον Στρατηγό Δημήτριο Θεοτόκη και τους έγινε παρουσίαση της ψηφιακής έκθεσης «Από την Ιωνία στο Ιόνιο: Πρόσφυγες στην Κέρκυρα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή».

Οι μαθητές/τριες που δήλωσαν συμμετοχή, συνέλλεξαν εκπαιδευτικό υλικό, συνέταξαν τα δοκίμιά τους στο σχολείο τους, σε τετράδιο πανελλαδικών εξετάσεων και τα ονόματά τους καλύφθηκαν με ευθύνη του επιβλέποντος καθηγητή τους.

Εκτός από τις τρεις πρώτες μαθήτριες, που θα λάβουν ένα συμβολικό χρηματικό βραβείο, όλοι οι μαθητές θα λάβουν έπαινο συμμετοχής και εκδόσεις της Αναγνωστικής Εταιρίας.

Αλίκη Παδοβά

H αείμνηστη Αλίκη Παδοβά, κόρη του δικηγόρου Αντωνίου Παδοβά και της Μαρίας Παδοβά, το γένος Αργυροπούλου, γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1936. Στην Κέρκυρα πέρασε τα χρόνια της Κατοχής, ενώ μεταπολεμικά τελείωσε το Γυμνάσιο Θηλέων. Το 1958 έφυγε με υποτροφία για τις ΗΠΑ σπουδάζοντας Οικιακή Οικονομία στο Purdue University της Indiana. Εκεί έζησε και το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της, απέκτησε τέσσερις μεταπτυχιακούς τίτλους στην κοινοτική ανάπτυξη, κοινωνική εργασία, εκπαιδευτική επιμόρφωση και οικιακή οικονομία και ακολούθησε πανεπιστημιακή καριέρα. Όμως, κράτησε μέσα στην ψυχή της την Κέρκυρα, την οποίαν επισκεπτόταν τακτικά. Ανάμεσα στις άλλες δραστηριότητές της, δημοσίευσε βιβλίο μαγειρικής, με θέμα αυθεντικές κορφιάτικες συνταγές, ενώ συχνά παρέδιδε κύκλους μαθημάτων ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού στο Μιζούρι, όπου κατοικούσε, και αλλού. Με διαθήκη, στο τέλος της ζωής της (2011), κληροδότησε μια σημαντική ακίνητη περιουσία στην Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας, που προσπαθεί -με όσα μέσα διαθέτει- να διασώσει και να προβάλει τον επτανησιακό πολιτισμό σε όλες τις εκφάνσεις του.

Η Αναγνωστική Εταιρία, έχοντας ως μέλημα να τιμήσει τη μνήμη της Μεγάλης Ευεργέτιδάς της αλλά και να μεταλαμπαδεύσει στις νέες γενιές την αγάπη για την Κέρκυρα, θέσπισε, κατόπιν εγκρίσεως του Υ.ΠΑΙ.Θ. (28-4-2014 αριθ.πρωτ.64779/Γ2) και σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων, τη διενέργεια ετήσιου μαθητικού διαγωνισμού, με ένα συμβολικό χρηματικό βραβείο για μαθητές της Α΄ Λυκείου του Νομού Κέρκυρας, γύρω από θέματα σχετικά με την κερκυραϊκή και γενικότερη επτανησιακή πολιτισμική κληρονομιά, όπως αυτή νοείται στις μέρες μας (ιστορική, μνημειακή, άυλη, περιβαλλοντολογική).

Ο ετήσιος μαθητικός διαγωνισμός «Αλίκης Παδοβά» στοχεύει να αναπτύξει την άμιλλα και το ενδιαφέρον μεταξύ των μαθητών/τριών σε ζητήματα που άπτονται της επτανησιακής πολιτισμικής ιστορίας και φιλοδοξούμε να αποτελέσει σταδιακά έναν εκπαιδευτικό θεσμό στο νησί μας.

Click to listen highlighted text!