1. Αρχική
  2. »
  3. Συλλογές
  4. »
  5. Έργα Τέχνης

Έργα Τέχνης

Η συλλογή εικαστικών έργων της Αναγνωστικής Εταιρίας μπορεί να θεωρηθεί μια από τις ενδιαφέρουσες ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα. Περιλαμβάνει πάνω από τριακόσια έργα γνωστών καλλιτεχνών του 19ου και 20ου αιώνα, χωρίς ωστόσο να λείπουν και θαυμάσια δείγματα εικαστικής δημιουργίας παλαιότερων αιώνων.

Η Αναγνωστική Εταιρία, ένα από τα κέντρα της αστικής ζωής στην Κέρκυρα, σχεδόν από την ίδρυσή της, έγινε χώρος φιλοξενίας, προβολής και ανάδειξης του έργου σημαντικών εικαστικών δημιουργών που συνδέονται με το νησί.  Κλασσικοί Έλληνες καλλιτέχνες του 19ου αι., που κατάγονταν από το Ιόνιο και ζούσαν ή παρεπιδημούσαν κατά διαστήματα στην Κέρκυρα, ζωγράφιζαν και δώριζαν τα έργα τους για να κοσμήσουν τις αίθουσες της Εταιρίας ή να αναπτύξουν πνευματικές σχέσεις μαζί της.

Το περιεχόμενο της εικαστικής συλλογής της Εταιρίας περιλαμβάνει ελαιογραφίες (πορτραίτα και τοπία), υδατογραφίες και γλυπτά, προσφέροντας έναν κύκλο καλλιτεχνικής δημιουργίας που αναδεικνύει ποικιλόχρωμα τη φυσιογνωμία της επτανησιακής πνευματικής και καλλιτεχνικής ζωής. Μέσα από τις ετερόμορφες και ετερόκλιτες εικόνες της εικαστικής έκφρασης, από το λυρικό νατουραλισμό και την ηθογραφία, έως την απόλυτη αφαίρεση και τον κυβισμό, που τα συναντά κανείς στις αίθουσές της, προβάλλονται ανάγλυφα οι συγκλίσεις, οι αποκλίσεις, η διαλεκτική και η κριτική σκέψη των Επτανησίων καλλιτεχνών.

Το έτος 2017, ο Μέγας Ευεργέτης της Αναγνωστικής Εταιρίας κ. Σπύρος Φλαμπουριάρης ανέλαβε την πρωτοβουλία να συμβάλει στην ψηφιοποίηση των διαφόρων συλλογών Τέχνης της Αναγνωστικής, προτείνοντας στην Εταιρία να αναλάβει ο ίδιος ολόκληρο το κόστος, αναθέτοντας το εν λόγω έργο στον δρ. Μεγακλή Ρογκάκο, ο οποίος προχώρησε σε επαγγελματική φωτογράφιση και συστηματική καταγραφή των έργων τέχνης καθώς και ορισμένων άλλων τεκμηρίων.

Σύντομα θα αναρτηθούν το φωτογραφικό υλικό και οι σχετικές πληροφορίες.

Ακολουθούν ορισμένες ενδεικτικές φωτογραφίες.

Click to listen highlighted text!