1. Αρχική
  2. »
  3. Η Εταιρία

Η Εταιρία

Η Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας είναι το παλαιότερο πνευματικό ίδρυμα της Ελλάδας, με αδιάλειπτη λειτουργία από το 1836.

Απότοκο των φιλελεύθερων δυτικοευρωπαϊκών ιδεών των αρχών του 19ου αιώνα, ανέπτυξε κοινωνικό, μορφωτικό, πολιτικό και πατριωτικό χαρακτήρα κατέχοντας σημαντική θέση στην πνευματική και κοινωνική ζωή του Ιόνιου χώρου.

Μέλη της υπήρξαν οι πιο σημαντικές προσωπικότητες που έζησαν στην Κέρκυρα τους δυο τελευταίους αιώνες, μεταξύ των οποίων ο Διονύσιος Σολωμός, ο Ανδρέας Κάλβος, ο Ιάκωβος Πολυλάς, ο Λορέντζος Μαβίλης, ο Κωνσταντίνος Θεοτόκης και πολλοί άλλοι.

Από τις αρχές του 20ου αιώνα είναι εγκατεστημένη σ’ ένα ιδιόκτητο εμβληματικό διώροφο κτήριο του 18ου αιώνα, που βρίσκεται στο ανατολικό μέτωπο της παλιάς πόλης της Κέρκυρας με αίθουσες μουσειακού χαρακτήρα.

Διαθέτει μια πλούσια εξειδικευμένη και διαρκώς εμπλουτιζόμενη βιβλιοθήκη (άνω των 35.000 τόμων, συμπεριλαμβανομένων σπάνιων εκδόσεων των 16ου-19ου αι.), καθώς και μοναδικές συλλογές ποικίλων αρχειακών τεκμηρίων (χειρογράφων, χαρτών, εφημερίδων, έργων τέχνης, φωτογραφιών).

Από το 1969 εκδίδει το επιστημονικό περιοδικό «Δελτίο Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας». Παράλληλα, εκδίδει και άλλα βιβλία επτανησιακού ενδιαφέροντος. Διατηρεί επαφές με πνευματικά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού καθώς και με την πανεπιστημιακή κοινότητα, ενώ παρεμβαίνει σε καίρια πολιτιστικά ζητήματα, διατυπώνοντας υπεύθυνο λόγο για θέματα που την αφορούν. Επίσης οργανώνει επιστημονικά συνέδρια, διαλέξεις, συναυλίες, εκθέσεις, ενώ πραγματοποιεί και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Σήμερα αριθμεί περίπου 450 μέλη, λειτουργεί ως σωματείο – νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και διοικείται από Διοικητική Επιτροπή που εκλέγεται εκ των «ιδρυτικών» μελών της, ανά διετία.

Ο συνδυασμός των συλλογών με την μοναδική ατμόσφαιρα των χώρων της, την καθιστούν ελκυστικό ερευνητικό κέντρο για ένα ευρύ φάσμα ημεδαπών και αλλοδαπών ερευνητών και επισκεπτών.

Έτσι, συνεχίζει να αποτελεί έναν φωτεινό πνευματικό φάρο και σταθερό σημείο αναφοράς στα πολιτισμικά πράγματα του τόπου, αναδεικνύοντας τον Επτανησιακό Πολιτισμό σε όλες τις εκφάνσεις του, όπως και γενικότερα τον Ελληνικό και Ευρωπαϊκό Πολιτισμό.

Η Αναγνωστική Εταιρία (μαζί με την Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας-Παλαιά και την Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών) είναι κατά το 1/3 εξ αδιαιρέτου συνιδιοκτήτρια του Μουσείου Καποδίστρια. Ο εκάστοτε πρόεδρος της Αναγνωστικής Εταιρίας είναι μέλος του Δ.Σ. του Μουσείου Καποδίστρια (και εκ περιτροπής πρόεδρός του) καθώς επίσης και μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος «Πινακοθήκη Αγγέλου Γιαλλινά».

Click to listen highlighted text!