1. Αρχική
  2. »
  3. Η Εταιρία
  4. »
  5. Υποστηρίξτε το έργο μας – υιοθετήστε ένα βιβλίο

Υποστηρίξτε το έργο μας – υιοθετήστε ένα βιβλίο

Βασική μας μέριμνα αποτελεί η συντήρηση και η ψηφιοποίηση των παλαιών βιβλίων της Αναγνωστικής Εταιρίας.

Λαμβάνοντας υπ’ όψη την παλαιότητα, τη σπανιότητα και τη γενικότερη κατάσταση των παλαιοτύπων, έχουμε κατ’ αρχήν επιλέξει 496 βιβλία τα οποία χρήζουν άμεσης σωστικής παρέμβασης, και χρειάζονται επεμβατική συντήρηση/ψηφιοποίηση.

Επειδή το συνολικό οικονομικό κόστος αποκατάστασής τους είναι τεράστιο, η Διοικητική Επιτροπή απευθύνει έκκληση στα μέλη και στους φίλους της Αναγνωστικής, προκειμένου να υποστηρίξουν την προσπάθειά μας και να σώσουν ένα βιβλίο!

Κάθε ενδιαφερόμενος έχει τη δυνατότητα να επικοινωνήσει μαζί μας στο τηλ. 26610 39528, η μέσω της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, στο: anagnostikicorfu@gmail.com, να επιλέξει ένα βιβλίο (ή και περισσότερα), και να αναλάβει το κόστος της συντήρησής του.

Έτσι, θα έχει την ηθική ικανοποίηση ότι διέσωσε ένα σημαντικό πνευματικό αποτύπωμα και ότι θα συνδεθεί με αυτό το ιστορικό πνευματικό έργο στο διηνεκές.

Αυτονόητο είναι ότι -εφόσον ο ανάδοχος του βιβλίου το επιθυμεί- θα δημοσιοποιείται ειδική ευχαριστήρια αναφορά, ενώ το όνομά του (που θα καταγράφεται στον ειδικό κατάλογο αναδόχων βιβλίων) θα συνοδεύει την ταυτότητα του βιβλίου.

Συντήρηση – Αποκατάσταση του Πρώτου Τόμου των «Ελληνικών Χρονικών» (1824)

Τον Απρίλιο του 2021, ολοκληρώθηκε η επεμβατική συντήρηση – αποκατάσταση του πρώτου τόμου των «Ελληνικών Χρονικών» (1824).
Ο βιβλιοδετημένος τόμος, ο οποίος εναπόκειται στη βιβλιοθήκη της Εταιρίας μας, προέρχεται από τη συλλογή του Στέφανου (Νάκη) Πιέρη και είχε υποστεί αρκετές φθορές στους δύο σχεδόν αιώνες που πέρασαν αφ’ ότου τυπώθηκαν τα φύλλα στο αγωνιζόμενο Μεσολόγγι.

Την πρωτοβουλία και το σχετικό κόστος συντήρησης ανέλαβαν ο πρόεδρος και τα μέλη της Διοικητικής Επιτροπής της Αναγνωστικής Εταιρίας, αφιερώνοντας τη συμβολική αποκατάσταση αυτής της εμβληματικής περιοδικής έκδοσης των επαναστατημένων Ελλήνων, στη μνήμη του αλησμόνητου συνεργάτη και πολύτιμου φίλου Άγη Τσαγγαράκη, ο οποίος υπηρέτησε την Αναγνωστική Εταιρία από τη θέση του Ταμία της Δ.Ε. με ευσυνειδησία και ουσιαστική συνεισφορά, για μία πενταετία. Όμως, δυστυχώς, έφυγε πρόωρα από κοντά μας, τον Ιούνιο του 2020.

Τα «Ελληνικά Χρονικά» εκδίδονταν από τον Ελβετό γιατρό Ιωάννη-Ιάκωβο Μάγερ, από τον Ιανουάριο του 1824 έως τον Φεβρουάριο του 1826. Ήδη τον Δεκέμβριο του 1823 είχε δημοσιευτεί αναγγελία της έκδοσης, καθώς κι ένα έκτακτο φύλλο με τίτλο Πρόδρομος των Ελληνικών Χρονικών. Αν και πρόθεση του Μάγερ ήταν η εφημερίδα να εκδίδεται δυο φορές εβδομαδιαίως, συχνά κυκλοφορούσε με διακοπές, επειδή «… αι συνεχείς ζημίαι, τας οποίας από τον εχθρικόν πυροβολισμόν πάσχει η τυπογραφία, γίνονται αιτίαι αναπόφευκτοι ταύτης της διακοπής.», όπως γράφει ο ίδιος ο μαχητικός εκδότης. Τα πρώτα φύλλα εκδόθηκαν στο πιεστήριο του Δημήτριου Μεσθενέα, το οποίο από τον Απρίλιο του 1824 εμπλουτίστηκε με το πιεστήριο και τα τυπογραφικά στοιχεία, τα οποία μετέφερε στην Ελλάδα ο Βρετανός συνταγματάρχης Λ. Στάχνοπ, εκ μέρους του Φιλελληνικού Κομιτάτου του Λονδίνου.

Στην πλούσια και ποικίλη ύλη των «Ελληνικών Χρονικών», που διαπνέονταν από φιλελεύθερο πνεύμα, συγκαταλέγονται άρθρα γνώμης, για την ποίηση, την φιλολογία, για σημαίνουσες προσωπικότητες, ιστορίες φιλελληνισμού, μεταφράσεις ξένων δημοσιευμάτων, προκηρύξεις και Διαγγέλματα της Διοίκησης, επιστολές και ειδήσεις για τη δράση των φιλελληνικών κομιτάτων και φυσικά πληροφορίες για τις πολιτικές εξελίξεις και τις πολεμικές συγκρούσεις. Ιδιαίτερης σπουδαιότητας και πολύτιμη πηγή για την Ιστορία της Επανάστασης είναι η ημερολογιακή καταγραφή των γεγονότων κατά τους τελευταίους μήνες της πολιορκίας.

Η διάδοση της εφημερίδας ήταν ευρεία, με συνδρομητές στα Επτάνησα, την Πελοπόννησο, την Ήπειρο, το Κάιρο και την Κωνσταντινούπολη και αλλού. Η κυκλοφορία της σταμάτησε στις 20 Φεβρουάριου του 1826, λίγο πριν την Έξοδο του Μεσολογγίου, εξαιτίας της καταστροφής του τυπογραφείου από εχθρικά πυρά.

Click to listen highlighted text!