1. Αρχική
  2. »
  3. Συλλογές
  4. »
  5. Τύπος
  6. »
  7. Μονόφυλλα

Συλλογή Μονοφύλλων

Η Αναγνωστική Εταιρία διαθέτει πάνω από 1.000 μονόφυλλα ποικίλλων διαστάσεων, πολλά από τα οποία είναι εξαιρετικά σπάνια.
Πρόκειται για λυτά φύλλα, τυπωμένα συνήθως στη μία όψη τους, τα οποία αποτελούν μια διακριτή κατηγορία των «εφήμερων» εντύπων και υπήρξαν ιδιαίτερα δημοφιλής τρόπος πληροφόρησης και διακίνησης ιδεών.
Τα μονόφυλλα της Αναγνωστικής Εταιρίας καλύπτουν χρονικά ένα εύρος δύο σχεδόν αιώνων, από τα τέλη της ενετικής κυριαρχίας, το 1769 έως και το 1945.
Αποτελούν κυρίως προκηρύξεις και δηλοποιήσεις των εκάστοτε κρατικών και αυτοδιοικητικών θεσμών, αλλά και κείμενα πολλών άλλων ειδών, όπως πολιτικές διακηρύξεις, αποτελέσματα εκλογών, λιβελογραφήματα, νεκρολογίες, επικαιρικά ποιήματα, απολογισμούς σωματείων και φορέων, διάφορες ανακοινώσεις και ειδήσεις, διπλώματα, προγράμματα, κ.λπ.
Η συλλογή μονοφύλλων της Αναγνωστικής Εταιρίας αποτελεί πολύτιμη πηγή για τους μελετητές της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ιστορίας της κυρίως του 19ου αιώνα, καθώς το κύριο μέρος της έχει παραχθεί στις χρονικές περιόδους της Επτανήσου Πολιτείας (1800-1807) και του Ηνωμένου Κράτους των Ιονίων Νήσων (1814-1864), καθώς και στα χρόνια που ακολουθούν την Ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα.

Click to listen highlighted text!