Εκπαίδευση

H Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας έχει αναπτύξει ποικίλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες που απευθύνονται σε μαθητές, φοιτητές αλλά και σε ευρύτερο κοινό.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Η εξέλιξη της πόλης μας από τον 14ο έως τον 20ο αιώνα»
Ετήσιος Μαθητικός Διαγωνισμός συγγραφής δοκιμίου αφιερωμένος στη μνήμη της Μ. Ευεργέτιδας Αλίκης Παδοβά
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Εκδότες, αρθρογράφοι και αναγνώστες: Ο Τύπος στα Επτάνησα τον 19ο αιώνα»

Παράλληλα, οι μαθητές/φοιτητές μπορούν να ξεναγηθούν σε περιοδικές εκθέσεις που φιλοξενούνται στους χώρους της Αναγνωστικής Εταιρίας.

Εκπαιδευτικές Δράσεις

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Η εξέλιξη της πόλης μας από τον 14ο έως τον 20ο αιώνα»

Πραγματοποιείται από το 2011. Κατόπιν συνεννοήσεως με τη Διεύθυνση των σχολείων, ομάδες μαθητών ξεναγούνται στους χώρους της Εταιρίας και στη συνέχεια παρακολουθούν στην αίθουσα εκδηλώσεων την προβολή 70 αντιπροσωπευτικών διαφανειών σχετικών με την εξέλιξη της πόλης της Κέρκυρας. Ακολουθεί συζήτηση, ενώ προαιρετικά οι μαθητές γράφουν τις εντυπώσεις τους ή αναλαμβάνουν κάποιες ατομικές ή ομαδικές εργασίες, σε συνεννόηση με τους εκπαιδευτικούς τους.

Ετήσιος Μαθητικός Διαγωνισμός συγγραφής δοκιμίου, αφιερωμένος στη μνήμη της Μεγάλης Ευεργέτιδας της Εταιρίας, Αλίκης Παδοβά.

Ο διαγωνισμός με θέματα σχετικά με την κερκυραϊκή/επτανησιακή πολιτισμική κληρονομιά, είναι αφιερωμένος στη μνήμη της Μεγάλης Ευεργέτιδας της Εταιρίας, Αλίκης Παδοβά, και απευθύνεται σε μαθητές της Α΄ Λυκείου του Νομού Κέρκυρας. Διεξάγεται από το 2014 σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων.

Η επιλογή του εκάστοτε θέματος και η διόρθωση των γραπτών γίνεται από τριμελή επιτροπή φιλολόγων.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες που δηλώνουν συμμετοχή έχουν τουλάχιστον μια εβδομάδα προθεσμία, προκειμένου να συλλέξουν υλικό για τη συγγραφή δοκιμίου. Η συγγραφή γίνεται στο σχολείο τους, τις δύο τελευταίες διδακτικές ώρες, υπό την επίβλεψη των καθηγητών/τριών τους.

Το δοκίμιο γράφεται σε τετράδιο πανελλαδικών εξετάσεων και τα ονόματα των μαθητών καλύπτονται με ευθύνη του επιβλέποντος καθηγητή. Ο Δ/ντής κάθε σχολείου συγκεντρώνει τα τετράδια, τα αριθμεί και τα αποστέλλει (με απόδειξη παραλαβής) στην Αναγνωστική Εταιρία Κέρκυρας, όπου αξιολογούνται από τριμελή επιτροπή Φιλολόγων. Όλοι οι συμμετέχοντες λαμβάνουν αναμνηστικό δίπλωμα, ενώ στους μαθητές που διακρίνονται, απονέμονται βραβεία ως εξής:

– Πρώτο βραβείο: 200 ευρώ και ένα λεύκωμα της Αναγνωστικής Εταιρίας
– Δεύτερο βραβείο: 150 ευρώ και ένα λεύκωμα της Αναγνωστικής Εταιρίας
– Τρίτο βραβείο: 100 ευρώ και ένα λεύκωμα της Αναγνωστικής Εταιρίας

Τα βραβεία και οι έπαινοι συμμετοχής απονέμονται σε πανηγυρική εκδήλωση που διοργανώνεται μέσα στο εαρινό εξάμηνο. Περισσότερες πληροφορίες για τα θέματα, τους συμμετέχοντες και τους βραβευθέντες μαθητές κάθε έτους δείτε εδώ.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Εκδότες, αρθρογράφοι και αναγνώστες: Ο Τύπος στα Επτάνησα τον 19ο αιώνα»

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει εγκριθεί και χρηματοδοτηθεί από το Υπουργείο Παιδείας το 2019 και βρίσκεται σε εξέλιξη. Πρόκειται για πρόγραμμα προσαρμοσμένο κυρίως στα μαθήματα της Ιστορίας και της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας που επιδιώκει τη γνωριμία με την ιστορία και τη σημασία του Τύπου, την ανάπτυξη κριτικής σκέψης μέσα από εξέταση άρθρων που έχουν διαφορετικές οπτικές γωνίες, κλπ.

Η Αναγνωστική Εταιρία, διαθέτοντας στη συλλογή της περί τους 150 τίτλους σπάνιων εφημερίδων του 19ου-20ου αι., που συγκροτούν ένα σύνολο πάνω από 30.000 φύλλα, καθώς και περίπου 1.000 σπάνια μονόφυλλα του 19ο αι. (δηλαδή εφημερίδες τοίχου), με επίσης εξαιρετικά ενδιαφέρον και ποικίλο περιεχόμενο, επιδιώκει να καταστήσει το δυσεύρετο αυτό υλικό, όσο το δυνατόν πιο προσβάσιμο και αξιοποιήσιμο, όχι μόνο στο κοινό των ερευνητών αλλά και στις βασικές βαθμίδες της εκπαίδευσης, πολύ περισσότερο, καθώς μπορεί να συνδυαστεί με βασικά μαθήματα που περιλαμβάνονται στα αναλυτικά εκπαιδευτικά προγράμματα.

Πιο συγκεκριμένα, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, επιδιώκει τους παρακάτω στόχους:

  • Γνωριμία με την ιστορία και τη σημασία του Τύπου,
  • Εξοικείωση με τις έννοιες οργάνωσης, συντήρησης και αξιοποίησης ενός αρχείου,
  • Την ανάπτυξη κριτικής σκέψης μέσα από εξέταση άρθρων που έχουν διαφορετικές οπτικές γωνίες,
  • Την εξοικείωση μαθητών με πτυχές της μικρο-ιστορίας του τόπου, αλλά και με πιο σύνθετες έννοιες, όπως η καλλιέργεια του πατριωτισμού, η ωρίμανση της πολιτικής σκέψης και οι πολιτικές διαδικασίες μέσα από τον Τύπο,
  • Πληροφορίες για την οικονομία, τη νοοτροπία, το περιβάλλον ακόμη και την εξέλιξη της γλώσσας μέσα από τις εφημερίδες.

Το πρόγραμμα θα προσφέρει:

  • πρόσβαση σε επιλεγμένο, σπάνιο αρχειακό υλικό,
  • κατευθύνσεις και πληροφοριακά κείμενα για επιμέρους θεματικές,
  • φύλλα εργασίας για διαδραστικές εργασίες.
Click to listen highlighted text!