1. Νέα
  2. »
  3. Δελτίο Τύπου – Επετειακό Συνέδριο «200 Χρόνια από την Έναρξη...

Δελτίο Τύπου

Επετειακό Συνέδριο «200 Χρόνια από την Έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης (1821-2021)»

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην Αναγνωστική Εταιρία, από τις 12 έως τις 14 Νοεμβρίου, το επετειακό επιστημονικό συνέδριο για τα 200 χρόνια από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης (1821-2021), με θέμα: «Επτανησιακός Πατριωτισμός (18ος-19ος αι.): Πρόσωπα, Ιδέες, Θεσμοί & Δράσεις», σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και την ευγενική χορηγία του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας (ΟΛΚΕ).

Κηρύσσοντας την έναρξη του Συνεδρίου ο Πρόεδρος της Εταιρίας κ. Μακρής αναφέρθηκε στο σκεπτικό, τη σημασία και την επικαιρότητα του Συνεδρίου, ευχαρίστησε όλους όσοι συμμετείχαν στις εργασίες του και συνέβαλαν στη διοργάνωσή του. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην πολύτιμη παρακαταθήκη της Αναγνωστικής αλλά και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει στον 21ο αι., καθώς και στα εκτεταμένα έργα ανακαίνισης που έγιναν τα τελευταία χρόνια, χάρη στην εξαιρετικά γενναιόδωρη χορηγία του  κυρίου Σπύρου Φλαμπουριάρη, Προέδρου του Ιδρύματος Κερκυραϊκής Κληρονομιάς και της συζύγου του, ζωγράφου, κυρίας Μίλλυς Φλαμπουριάρη. Ως μια πρώτη συμβολική ένδειξη αναγνώρισης της μεγάλης χορηγίας η Δ.Ε. απεφάσισε να πραγματοποιηθούν τα αποκαλυπτήρια των προσωπογραφιών του ζεύγους Μίλλυς και Σπύρου Φλαμπουριάρη, Μεγάλων Ευεργετών της Εταιρίας, οι οποίες θα κοσμούν από εδώ και στο εξής την Αναγνωστική Εταιρία. (Τα δυο έργα φιλοτέχνησε ο ζωγράφος και συντηρητής έργων Τέχνης Σπύρος Σουρτζίνος).

Θερμά λόγια απηύθυναν, κατά την εναρκτήρια συνεδρία, η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κυρία Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, ο εκπρόσωπος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών & Διαποντίων Νήσων, κυρίου Νεκταρίου, Πρωτοπρεσβύτερος Δημήτριος Κοσκινάς, ο Βουλευτής Κερκύρας κύριος Δημήτρης Μπιάγκης, η εκπρόσωπος της Δημάρχου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Μερόπης Υδραίου & Αντιδήμαρχος Παιδείας κυρία Μαρία Ζερβού, ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου κύριος Ανδρέας Φλώρος. Επίσης, αναγνώστηκαν οι χαιρετισμοί των Βουλευτών Κερκύρας κ.κ. Στέφανου Γκίκα και Αλέξανδρου Αυλωνίτη, καθώς κου του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΛΚΕ, κ. Σπύρου Ζερβόπουλου.

Στη συνεδρία παρέστησαν  ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κέρκυρας κ. Κώστας Ζορμπάς, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Υποδομών & Δικτύων κ. Νίκος Καλόγερος, ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων κ. Πέτρος Αγγελόπουλος, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ν. Κέρκυρας  κ. Νίκος Κολοβός, ο Αστυνομικός Διευθυντής Κέρκυρας κ. Μάνθος Γιαννούλης, η Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης-Παραρτήματος Κερκύρας κυρία Μαρίνα Παπασωτηρίου, η εκπρόσωπος Επιμελητηρίου Κέρκυρας κυρία Χαρούλα Διβριώτου κ.α.

Μετά το πέρας των χαιρετισμών, την εισαγωγική ομιλία έκανε ο Ακαδημαϊκός, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίων κ. Α.-Ι. Δ. Μεταξάς, με θέμα: «Πατριωτισμός: εννοιολογική οριοθέτηση και ιστοριογραφική απεικόνιση».

Κατά τις τριήμερες εργασίες, τον λόγο έλαβαν 30 Σύνεδροι, εκ των οποίων οι έξι συνδέθηκαν διαδικτυακά, ενώ οι υπόλοιποι ήταν παρόντες. Παρουσιάστηκαν πρωτότυπες και πολύ ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις που φώτισαν άγνωστες πτυχές της ιστορίας των ιονίων νήσων και έθεσαν νέα ερωτήματα και προβληματισμούς.

Επίσης, παρουσιάστηκε ο επετειακός τόμος των πρακτικών της επιστημονικής ημερίδας «200 χρόνια από την εγκατάσταση των Εφοριών της Φιλικής Εταιρείας στην Επτάνησο» (2019), μια συνέκδοση της Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας, της Κερκυραϊκής Ένωσης Αθηνών «Ο Άγιος Σπυρίδων», του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ιονίων Νήσων.

Το Συνέδριο έκλεισε με μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση της στρογγυλής τράπεζας, κατά την οποία διαπιστώθηκε -μεταξύ άλλων- η ανάγκη για συστηματικότερη έρευνα για τα ζητήματα που θίχτηκαν, καθώς και για τακτικότερη επικοινωνία μεταξύ των Επτανησιακών Εταιρειών, αλλά και του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Ενδεικτικές του εξαιρετικά γόνιμου κλίματος είναι οι σκέψεις των Συνέδρων που αποτυπώνονται στο βιβλίο εντυπώσεων της Εταιρίας.

Το πρόγραμμα του Συνεδρίου και σχετικές πληροφορίες: https://anagnostiki-etairia-kerkyras.eu/epeteiako-synedrio-200-xronia-apo-thn-enarksi-ths-ellhnikhs-epanastashs-1821-2021/

Κατά το μεγαλύτερο μέρος του, το Συνέδριο αναμεταδόθηκε απ΄ ευθείας από το Κερκυραϊκό Κανάλι CORFU CHANEL.

Οι βιντεοσκοπημένες εργασίες των Συνεδριών έχουν αναρτηθεί στο διαδικτυακό κανάλι της Εταιρίας:

https://www.youtube.com/watch?v=UjDCIg1v4j8&t=1767s

https://www.youtube.com/watch?v=JVrpx7y0qes&t=7s

https://www.youtube.com/watch?v=MB8pKolPHLc&t=2624s

https://www.youtube.com/watch?v=q74GGwSd-gA

Click to listen highlighted text!