1. Εκδηλώσεις
  2. »
  3. ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑ ΛΕΩΝΙΔΑ Ι. ΚΟΛΛΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ...

ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑ ΛΕΩΝΙΔΑ Ι. ΚΟΛΛΑ

για τη συμμετοχή του στο έργο της Αναστήλωσης του Ναού της Αναστάσεως των Ιεροσολύμων στα μέσα του 20ου αιώνα

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η Διοικητική Επιτροπή της Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας
σάς προσκαλεί στην ομιλία του αρχιτέκτονα
Λεωνίδα Ι. Κόλλα
για την εμπειρία από τη συμμετοχή του στο έργο της
Αναστήλωσης του Ναού της Αναστάσεως των Ιεροσολύμων
στα μέσα του 20ου αιώνα

Η ομιλία θα γίνει την Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου 2023, και ώρα 20.00,
στην αίθουσα εκδηλώσεων της Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας.

Θα υπάρχει ταυτόχρονη διαδικτυακή μετάδοση:

Zoom:
https://us06web.zoom.us/j/81908460506?pwd=cnI5TXRGZWxhMXZFQXVBVlo4SGRzdz09
Meeting ID: 819 0846 0506
Passcode: 155914

YouΤube Live: https://www.youtube.com/channel/UChyFZ0BTA2bktfFqmCUYImQ

Λίγα λόγια για τον ομιλητή και την εκδήλωση:

Ο κ. Λεωνίδας Κόλλας, γιος του γνωστού Κερκυραίου αρχιτέκτονα και πολεοδόμου Γιάννη Κόλλα, γεννήθηκε στην Αθήνα και, μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, μετοίκησε με τους γονείς του στην Κέρκυρα, όπου τελείωσε το Γυμνάσιο.

Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Παρίσι. Η επαγγελματική σταδιοδρομία του ξεκίνησε, συμπτωματικά, με την αποστολή του στα Ιεροσόλυμα, το 1961, από την τότε Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Αναστηλώσεων, για να συμμετάσχει, ως επί τόπου εκπρόσωπος της Υπηρεσίας, στο έργο της Αναστήλωσης του Ναού της Αναστάσεως για λογαριασμό του Ελληνορθοδόξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

Από το 1965, εγκατεστημένος στην Αθήνα,  εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα ως αρχιτέκτων. Μετά τη σύνταξή του, διετέλεσε επί πολλά χρόνια μέλος του Δ.Σ. και Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης. Επέστρεψε οριστικά στην Κέρκυρα πριν από τέσσερα χρόνια. Σήμερα ασχολείται με τη συνέχιση της αρχειοθέτησης του έργου του πατέρα του στην Κέρκυρα και του προσωπικού του αρχείου της περιόδου της θητείας του στα Ιεροσόλυμα.

Αναζητώντας στην ιστοσελίδα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων μερικά πρόσθετα στοιχεία για την υπόψη περίοδο, διαπίστωσε ότι, παραδόξως,  δεν υπάρχει καμία απολύτως αναφορά στο έργο της αναστήλωσης του Ναού τον περασμένο αιώνα.

Όπως ο ίδιος διευκρινίζει, σκοπός της ομιλίας του είναι μόνον η δέουσα προβολή του διεθνούς σημασίας αλλά και επιτυχούς στην εκτέλεσή του έργου της αναστήλωσης του Ναού της Αναστάσεως, το οποίο διεθνώς, εκτός όμως Ελλάδος, προβάλλεται δεόντως. Θεώρησε υποχρέωσή του, στη μνήμη όλων όσων συμμετείχαν και συνέβαλαν, από οποιαδήποτε θρησκευτική ή εθνική θέση και με οποιαδήποτε ιδιότητα, στην σωτήρια αναστήλωση, να υπενθυμίσει με τον τρόπο του το σημαντικό γεγονός από Ελληνικής πλευράς, ξεκινώντας την προσωπική του προσπάθεια για την δέουσα κάλυψη αυτού του κενού από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

Click to listen highlighted text!