1. Νέα
  2. »
  3. ΔΩΡΕΑ ΣΠΑΝΙΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΩΝ ΑΡΧΕΙΩΝ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΟΥΡΚΟΥΜΕΛΛΗ-ΡΟΔΟΣΤΑΜΟΥ ΣΤΗΝ...

ΔΩΡΕΑ ΣΠΑΝΙΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΩΝ ΑΡΧΕΙΩΝ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΟΥΡΚΟΥΜΕΛΛΗ-ΡΟΔΟΣΤΑΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

ΔΩΡΕΑ ΣΠΑΝΙΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΩΝ ΑΡΧΕΙΩΝ
ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΟΥΡΚΟΥΜΕΛΛΗ-ΡΟΔΟΣΤΑΜΟΥ
ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

 

Αγαπητά μέλη, αγαπητοί φίλοι,

O Δεκέμβριος του 2022 επεφύλαξε για την Αναγνωστική Εταιρία άλλη μία εξαιρετικά σημαντική δωρεά: ο δρ. αρχαιολογίας, αναπληρωτής διευθυντής Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων κύριος Δημήτριος Κουρκουμέλλης-Ροδόσταμος και η ιστορικός κυρία Αικατερίνη Κουρκουμέλλη-Ροδόσταμου, τέκνα των αειμνήστων Πιέρου Κουρκουμέλη – Ροδόσταμου και Εύης Ζαφειροπούλου, δώρισαν ένα πολύ σημαντικό τμήμα της οικογενειακής τους βιβλιοθήκης και των οικογενειακών τους αρχείων.

 

 

Συγκεκριμένα, πρόκειται για εκατόν πενήντα (150) βιβλία, που χρονολογούνται από τα τέλη του 16ου έως τα τέλη του 19ου αιώνα, καθώς και για δεκάδες κατάστιχα και αρκετές δεσμίδες εκατοντάδων εγγράφων, που χρονολογούνται από τα μέσα του 17ου έως και τις αρχές του 20ου αιώνα. Όλα τα παραπάνω τεκμήρια (σύνολο δεκαπέντε κυτία) προέρχονται από τις βιβλιοθήκες των γνωστών, συγγενών κερκυραϊκών οικογενειών Ροδόσταμου και Κουρκουμέλλη, πολλά μέλη των οποίων διακρίθηκαν στις επιστήμες, στα γράμματα, στις τέχνες αλλά και στην κοινωνική και πολιτική ζωή της πατρίδας μας κατά τους περασμένους τέσσερις αιώνες.

Το περιεχόμενο της δωρεάς είναι ποικίλο. Εντοπίζονται βιβλία των 16ου και 17ου αι. που αφορούν το Ρωμαϊκό Δίκαιο, την Ιστορία της Ιταλίας, βιογραφικά στοιχεία επιφανών οικογενειών και βίους Ρωμαίων Αυτοκρατόρων, όπως και βιβλία των 18ου και 19ου αι., που αφορούν κυρίως τα επιστημονικά πεδία της Ιατρικής, της Φυσικής, της Ιστορίας, της Νομικής, καθώς και την Αρχαία Ελληνική Γραμματεία, την Ελληνική Μυθολογία, τη Λογοτεχνία και τη Γεωγραφία.

Ξεχωριστή σημασία έχουν τα βιβλία με τις χειρόγραφες σημειώσεις: «ex libris Antonii Rodostami» και «ex libris Mathei Rodostami», καθώς δηλώνουν τους κτήτορές τους, τους γνωστούς Κερκυραίους λογίους του 18ου αι., Αντώνιο Ροδόσταμο και Ματθαίο Ροδόσταμο, «πρωτοϊατρό των Κορυφών».

 

 

Η παραπάνω βιβλιακή συλλογή αντανακλά τα αναγνωστικά ενδιαφέροντα και τις πνευματικές αναζητήσεις των διαδοχικών κτητόρων της, αλλά και τις ιδεολογικές ζυμώσεις που συντελούνται καθ’ όλη εκείνη την περίοδο.

Ακόμη, η δωρεά περιλαμβάνει μοναδικό, πρωτότυπο αρχειακό υλικό, με αρκετές εκατοντάδες έγγραφα (συμβόλαια, δικογραφίες, επιστολές, κατάστιχα κ.λπ.), που επίσης έχουν συνταχθεί στο διάσημα των τεσσάρων προηγούμενων αιώνων και μας προσφέρουν πολύτιμες μαρτυρίες για τις οικονομικές, κοινωνικές και άλλες δραστηριότητες που αναπτύχθηκαν στον τόπο μας.

 

 

Η Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας, έχοντας κύριο σκοπό τη διαφύλαξη και την ανάδειξη της επτανησιακής κληρονομιάς σε όλες τις εκφάνσεις της, θεωρεί καθήκον της τη συλλογή και την ανάδειξη οικογενειακών βιβλιοθηκών και αρχείων, καθώς αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, οφείλουμε χάριτες στα αδέλφια Δημήτρη και Κατερίνα Κουρκουμέλλη-Ροδόσταμο για την τιμητική απόφασή τους να προσφέρουν στην Αναγνωστική Εταιρία τη συγκεκριμένη πολύτιμη συλλογή. Τους ευχαριστούμε θερμά για την εμπιστοσύνη τους, η οποία επισφραγίζει τους στενούς και διαχρονικούς δεσμούς που έχει αναπτύξει η οικογένεια Κουρκουμέλλη-Ροδόσταμο με την Αναγνωστική Εταιρία.

Η συγκεκριμένη δωρεά συνοδεύεται από έναν συνοπτικό κατάλογο. Σύντομα θα ξεκινήσει και η αναλυτική καταλογογράφηση του συνόλου των τεκμηρίων, ώστε να ενταχθούν στις συλλογές της Εταιρίας και να είναι προσβάσιμα στους ερευνητές.

Αξίζει, τέλος, να σημειώσουμε ότι το συντομότερο δυνατόν θα καταλογογραφηθούν και οι άλλες δωρεές που κατά το παρελθόν έτος περιήλθαν στην Αναγνωστική Εταιρία, ώστε να ανακοινωθεί και να αξιοποιηθεί το περιεχόμενό τους.

Η εμπιστοσύνη των δωρητών να διαθέσουν πολύτιμα κειμήλια, έργα τέχνης, βιβλία και οικογενειακά αρχεία, καταδεικνύει την εκτίμηση με την οποία περιβάλλεται η Αναγνωστική Εταιρία, μάς τιμά ιδιαιτέρως και ταυτόχρονα μάς δημιουργεί ένα συναίσθημα υψηλής ευθύνης.

Σας ευχαριστούμε πολύ για το ενδιαφέρον σας και την υποστήριξη και σας ευχόμαστε χρόνια πολλά, με υγεία και κάθε καλό!

Click to listen highlighted text!