1. Νέα
  2. »
  3. ΝΕΑ ΔΩΡΕΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΘΕΟΤΟΚΗ

ΝΕΑ ΔΩΡΕΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΘΕΟΤΟΚΗ

Μια νέα, ιδιαίτερη δωρεά προστέθηκε στη Βιβλιοθήκη της Αναγνωστικής Εταιρίας, αυτή τη φορά από την κυρία Δέσποινα Θεοτόκη, κόρη του Σπύρου Γιαννιώτη και της Ελισάβετ Γιαννιώτη το γένος Ευτυχιάδη. Η κυρία Θεοτόκη, από την πλευρά της μητέρας της, είναι απόγονος προσφύγων που ήρθαν στην Κέρκυρα από την Καισάρεια της Καππαδοκίας το 1924.

Μαζί με την πολύτιμη προφορική μαρτυρία της, την οποία κατέθεσε στο πλαίσιο της β΄ φάσης του ερευνητικού προγράμματος «Από την Ιωνία στο Ιόνιο: Πρόσφυγες στην Κέρκυρα μετά την Μικρασιατική Καταστροφή» https://refugees-to-ionio1922.eu/, στον επιστημονικό υπεύθυνο του προγράμματος, Δρα Ιστορίας Στάθη Πουλιάση, δώρισε στην Αναγνωστική Εταιρία και τα τρία ακόλουθα βιβλία θρησκευτικού περιεχομένου που τα είχε φέρει μαζί του από την Καππαδοκία ο παππούς της Ιωάννης Ευτυχιάδης (Αρζόγλου):

– ΙΠΑΤΕΤΝΑΜΕ ΠΡΟΣΕΥΧΗΤΑΡΙΟΝ ΓΙΑΝΙ, Κωνσταντινούπολη, 1900
– Ψαλτήριον: γιάνι Νέπι ους Σουλτάν Δαβιδίν Μεζμουρή, Κωνσταντινούπολη 1895
– Ένα ακόμη προσευχητάριο, το οποίου όμως λείπουν οι αρχικές σελίδες.

Η ιδιαιτερότητα των εκδόσεων αυτών, πέρα από το έντονο συναισθηματικό στοιχείο που φέρουν, έγκειται στο ότι είναι τυπωμένες στην Καραμανλίδικη γραφή, δηλαδή τη γραφή της τουρκικής γλώσσας με χαρακτήρες του ελληνικού αλφαβήτου. Ουσιαστικά πρόκειται για τη γλώσσα που χρησιμοποιούσαν οι τουρκόφωνοι ορθόδοξοι χριστιανοί, κυρίως των ανατολικών επαρχιών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Τα βιβλία αυτά, με έντονο το αποτύπωμα της φθοράς του χρόνου και του ταξιδιού από το ένα άκρο του Ελληνισμού στο άλλο, σπανίζουν, ειδικά σε βιβλιοθήκες της Κέρκυρας. Το γεγονός μάλιστα ότι έχουν ένθετες χειρόγραφες σημειώσεις στην ίδια γραφή, τα καθιστά μοναδικά.

Η Δ.Ε. της Αναγνωστικής Εταιρίας εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες της στην κυρία Δέσποινα Θεοτόκη για την ευγενική δωρεά της, μια δωρεά που αντικατοπτρίζει μια πτυχή της ιστορίας της πατρίδας μας.

Στις φωτογραφίες απεικονίζεται ο Ιωάννης Ευτυχιάδης με τη γυναίκα του Ελένη Ευτυχιάδη το γένος Σαράφογλου, δύο από τα παιδιά του και την αδελφή της γυναίκας του.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του επετειακού ερευνητικού προγράμματος και της ψηφιακής έκθεσης που συνεχίζει να είναι προσβάσιμη στο διαδίκτυο, νέοι ερευνητές συνέλεξαν δεκάδες άγνωστες, έως τώρα, μαρτυρίες, φωτογράφησαν τεκμήρια και να διασώσουν – ως έναν βαθμό – τη διαδρομή εκατοντάδων ανθρώπων.

Οφείλουμε πολλές ευχαριστίες στον επιστημονικό υπεύθυνο και σε όλους τους συντελεστές του προγράμματος, καθώς και σε όλους όσοι συνέβαλαν, ο καθένας με τον τρόπο του, στην πραγματοποίηση αυτού του ερευνητικού έργου. (Περισσότερες πληροφορίες στο: https://anagnostiki-etairia-kerkyras.eu/deltio-tipou….

Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι στον πρώτο χρόνο λειτουργίας, ο ιστότοπος της έκθεσης έχει δεχθεί πάνω από 39.000 επισκέψεις, ενώ τεκμήρια και μαρτυρίες της έκθεσης αξιοποιούνται σε επιστημονικές εργασίες, παρουσιάσεις και ποικίλες εκπαιδευτικές δράσεις.

Όσοι έχουν σχετικές πληροφορίες, παρακαλούνται να απευθυνθούν στην Αναγνωστική Εταιρία, προκειμένου να αξιοποιηθεί η μαρτυρία τους.

Click to listen highlighted text!